Besplatna dostava

Pri kupnji iznad 45 €.
Više o dostavi ovdje.

Amla nije Alma, ali može biti na njoj

Nas svako malo zabavlja kada vidimo, zapravo, čujemo, koliko stranaka zapne na amli.

„Jednu Almu“, kaže stranka koja bi željela naručiti amlu...

Alma je žensko ime. Kao palma bez prvog slova P. Pridjev „alma“ na latinskom jeziku znači „crvena, plodna, dražesna“.

Amla je pak naziv sočnog okruglog žutozelenog voća sa zelenom košticom. To je zapravo indijski ogrozd. Neki amlu nazivaju i amlaki.

Amla i Alma povezane su samo ako si Alma od amle napravi masku za kosu, lice, tijelo... ili ako je upotrijebi kao dio šampona (u kombinaciji s biljnim prahom rithom i/ili shikakaijem). Ovo je pametno napraviti zato jer amla zbog svoje adstringentnosti kosi daje sjaj. Kada Alma stavi amlu na sebe, onda imaju nešto zajedničko.

Ako pogledamo latinski naziv biljke „alma“, niti miriše, nit se čuje, niti vonja po Almi. I čak ne daje na amlu. Naime, kaže se Emblica Officinalis. A može i Phyllanthus Emblica. Dva latinska naziva za istu biljku. Kako veličanstveno! Vjerojatno s razlogom jer je amla jako svestrana. Razveseli kosu i kožu. Koža je nakon 10-minutne maske od amle s antioksidativnim djelovanjem lijepa kao buket cvijeća. Ako amlu ostavimo na kosi da djeluje dulje vrijeme, sprječava ispadanje kose jer djeluje tako da jača korijen dlake.

U Indiji žličicu praha amle pomiješaju s vodom i napitak popiju. Istina, nije za oblizati se – radi se o nekoj neobičnoj, ali uravnoteženoj mješavini kiselog, gorkog, a na trenutak malo slatkastog i oštrog okusa. Ali je bomba hranjivih tvari! Sadrži vitamin C, željezo i kalcij. Ayurveda ju je opjevala i zbog toga što jača imunološki sustav. Visoki sadržaj vlakana blagotvorno djeluje na probavni sustav. Pomaže i kod čira na želucu, snižava razinu kiseline...

O amli na internetu možemo pročitati još puno toga dobroga. Nas je najviše fasciniralo to da konzumiranje amle zadebljava i jača stijenke žila. Možete li zamisliti kakvo otkriće to znači za nekoga s tankim stijenkama krvnih žila tko je zbog toga sklon onoj vrsti moždanog udara koji se dogodi zbog pucanja žilica?

Oj,ti naša dragocjena amlo – hvala ti što postojiš!