Besplatna dostava

Pri kupnji iznad 45 €.
Više o dostavi ovdje.

Savjeti za bojenje kose

Na temelju vlastitog iskustva i povratnih informacija naših stranaka dajemo vam savjete i male trikove koji nam olakšavaju postupak bojenja kose potpuno prirodnim bojama i pomažu postići odlične rezultate. Svim početnicima želimo najbolje moguće prvo iskustvo i uspješno bojenje i u nastavku.

Odabir prave nijanse je ključan

Kada među potpuno prirodnim bojama za kosu COLOUR ME ORGANIC biramo nijansu za sebe, moramo odabrati onu koja je što bliža našoj prirodnoj boji kose ili tamniju. Ako je očito da je odabrana boja srodna našoj boji kose ili pak da može prevladati našu boju kose, onda je odabir dobar. 100 % prirodnim bojama za kosu ne možemo posvijetliti tamniju kosu.

Pri odabiru nijanse kao pomoć imamo fotografije modela koji predstavljaju određenu nijansu boje. Ako je naša kosa tamnija od odabrane nijanse, ne možemo postići takav rezultat kako ga vidimo na modelu ili nijanseru s pramenovima kose jer potpuno prirodna boja uvijek „poštuje“ podlogu, dakle boju kose na koju nanosimo odabranu nijansu boje.

1. savjet: Zbog toga što se često sami vidimo drugačije nego nas vide drugi, za mišljenje o nijansi smisleno je pitati još nekoga od svojih bližnjih.

2. savjet: Ako na prodajnom mjestu uz fotografije modela pogledamo i nijanser s pramenovima kose, boju određene nijanse realnije ćemo vidjeti ako ispod prvih nekoliko dlačica odabranog pramena kose podmetnemo bijeli listić.

S prirodnim bojama za kosu tamnokosa osoba ne može postati svjetlokosa.

3. savjet: Odabranu nijansu upotrijebimo najmanje dvaput (bolje triput) prije nego prosudimo je li odabir bio dobar. Ako usporedimo rezultat nakon prvog i drugog bojenja (kao i nakon drugog i trećeg), razlika može biti jako očita, posebno onda kada bojimo sijedu ili bijelu kosu.

Prirodna bojila prekrivaju sijedu, odnosno bijelu kosu, ali na samom početku bojenje moramo ponoviti u relativno kratkom vremenu. Između prvog i drugog bojenja neka ne prođe više od 10 do 14 dana.

Prirodne nam boje bijelu kosu koja je bez pigmenta oboje drugačije od sijede koja ima još nešto svojega prirodnog pigmenta te također drugačije od one kose koja je bila prethodno bojena ili sintetičkim ili prirodnim bojama. Ne zaboravimo da prirodna bojila kosi boju dodaju, zato u slučaju kada cjelokupna dužina kose nije jednake boje (što obično nije), ni kosa neće biti jednolično obojena. Većini to odgovara jer prirodnim bojilima ne postižemo „učinak kacige“, nego sličan rezultat kao kod pramenova.

4. savjet: Ako je naša kosa potpuno bijela (potpuno bez pigmenta), možemo odabrati nijansu po želji, a moramo znati da kod bijele kose pravu boju s odabranom nijansom postižemo tek nakon trećeg bojenja. U tom je slučaju rješenje dakle strpljivost i nemijenjanje nijanse boje nakon prvog bojenja.

Ako se tijekom vremena određene nijanse zasitimo, možemo među srodnim nijansama prelaziti bez problema. Ako je između jedne i druge nijanse prevelika razlika, prijelaz je moguć samo iz svjetlije nijanse na tamniju, a obratni je put nemjerljivo dulji, kosa mora toliko izrasti da je možemo ošišati. Zbog toga je u slučaju kada se odlučujemo između dvije nijanse smisleno najprije odabrati svjetliju nijansu jer ćemo tamnijom kasnije još uvijek moći prekriti svjetliju boju, a obratno to nije moguće. Novu nijansu boje utvrdimo nakon nekoliko bojenja istom nijansom.

5. savjet: Miješanje dviju različitih nijansi može biti odlično rješenje u slučaju kada u dlaci imamo više crvenkastog pigmenta nego je to uobičajeno ili pak onda kada nakon razgleda modela i nijansera procijenimo da bi nam najbolje odgovarala kombinacija dviju nijansi. Crvenkasti pigment u kosi ublažimo pepeljastim nijansama koje na sadrže kanu.

Određene nijanse boje možemo međusobno proizvoljno miješati.

Ako u dlaci imamo više crvenkastog pigmenta nego je to uobičajeno, biramo među pepeljastim nijansama koje ne sadrže kanu (PEPELJASTO PLAVA, TAMNOPEPELJASTO PLAVA, NAJTAMNIJA PEPELJASTO PLAVA). Ako su one presvijetle u odnosu na našu boju kose, potražimo nijansu koja je blizu našoj prirodnoj boji kose i kombiniramo je s navedenim nijansama koje ublažavaju crvenkasti ton (zajedno izmiješamo npr. ZLATNO PLAVU i PEPELJASTO PLAVU).

Ako je naša kosa jako svijetla, imamo samo nekoliko sijedih, i svjetlijom nijansom PŠENIČNO PLAVA ne postižemo dovoljno primjetnu razliku koju bismo željeli, kombinacija s nešto tamnijom nijansom može nam pomoći do boljeg rezultata. Pomiješamo npr.: 2/3 nijanse PŠENIČNO PLAVA i 1/3 nijanse SVIJETLOPEPELJASTO PLAVA (odnosno 1/3 nijanse PEPELJASTO PLAVA ako želimo zadržati hladni, pepeljasti ton; SVIJETLOPEPELJASTO PLAVA naime sadrži nešto kane i nijansu čini toplijom).

Odlični rezultati uz pridržavanje uputa i savjeta.

Detaljne upute za uporabu priložene su svakom proizvodu, a objavljene su i ovdje. Uzmite si vremena i pažljivo ih pročitajte.

6. savjet: Posudica u kojoj pripremamo masu treba biti dovoljno prostrana i visoka kako nam tijekom pripreme biljni prah ne bi curio preko ruba posudice.

7. savjet: Masu za bojenje kose najjednostavnije i najbrže pripremimo uporabom grijača vode s mogućnošću namještanja temperature (preporučujemo grijač vode Camry na mall.hr) i pjenjače.

8. savjet: Masa je baš maziva ako za 30 grama biljnog praha upotrijebimo jedan decilitar vode, zagrijane između 50 °C i 70 °C (bolje 60 °C ili 70 °C jer se već tijekom miješanja malo ohladi).

9. savjet: Boju uvijek nanosimo na potpuno čistu, svježe opranu kosu. Sredstvo za pranje kose koje upotrijebimo neposredno prije bojenja ne smije sadržavati sastojke koji otežaju, odnosno na kosi ostavljaju oblogu (to su silikoni, pšenični proteini, ulja, masla, glina (kaolin)). Prirodnim je bojilima potreban slobodan put do stabljike dlake. Prepreke na tom putu slabe ili čak onemogućavaju djelovanje prirodnih bojila. RITHA je proizvod koji savjetujemo za pranje kose neposredno prije bojenja prirodnim bojilima. Ako za pranje kose upotrijebimo sredstva s gore navedenim sastojcima, kosu prije bojenja očistimo preljevom od mješavine tople vode i jabučnog octa. Na kosi ostavite da djeluje 15 do 20 minuta.

10. savjet: Masu za bojenje kose najbolje je pripremiti u tri dijela (za desnu polovicu vlasišta, za lijevu polovicu vlasišta i za stražnji dio). Na taj način masu održavamo toplom, a osim toga na taj način imamo i najbolju kontrolu nad uporabom – potrošimo točno onoliko mase koliko nam je za našu kosu uistinu potrebno i ne obaziremo se na preporučenu količinu. Količina naime ne ovisi samo o dužini kose, nego i o debljini i gustoći kose.

11. savjet: Masu na kosu moramo nanositi u bogatom sloju, prvenstveno na izrast da kosa bude potpuno prekrivena i natopljena bojom. Dobro namažemo luk uz vlasište jer kratke sijede dlake koje strše iz mase neće biti obojene.

12. savjet: Ako redovito budemo bojili prirodnim bojama, nabavimo si kvalitetan kist s mekim i gustim čekinjama (za jednostavno nanošenje boje) te s dugim vrškom kojim tijekom bojenja s lakoćom možemo podizati pramen po pramen kose.

Biljni prah pomiješamo s vodom ugrijanom na 50 °C do 70 °C i masu još toplu nanesemo na kosu u obilnom sloju, tako da je kosa potpuno natopljena bojom.

Napomena: Kvalitetni kistovi za bojenje kose uskoro u našoj ponudi!

13. savjet: Kako bi se izbjeglo eventualno kapanje mase s vlasišta u trenutku djelovanja, od papirnatih kuhinjskih ručnika napravimo nekoliko centimetara široku traku koju omotamo oko glave (uz rub vlasišta). Tek nakon toga kosu i vlasište čvrsto omotamo PVC folijom za hranu, stavimo PVC kapu i na nju stavimo još i toplu zimsku kapu.

14. savjet: Optimalno je vrijeme djelovanja potpuno prirodne boje za kosu tri sata, a savjetujemo da boju ostavimo da djeluje najmanje sat i pol. Dok djeluje, kosi obvezno dovodimo toplinu jer to ima velik utjecaj na krajnji rezultat.

15. savjet: Vrijeme optimalnog djelovanja možemo skratiti ako bojimo u razdoblju koje je za nas najpovoljnije. Za žene u plodnom razdoblju nepogodnije je vrijeme za bojenje kose po završetku menstruacije i u razdoblju ovulacije, misli se negdje između 8. i 15. dana mjesečnog ciklusa, kod redovitih menstruacija svakih 28 dana. Idealno je da se pri tome uzme u obzir i kalendarčić za bojenje kose. Na sve ostale, kako na žene, tako i na muškarce, pak na to koliko dobro kosa u određenom razdoblju apsorbira bojilo, utječu Mjesec i astrološki znakovi.

16. savjet: Kada boju isperemo s kose, rezultat ne ocjenjujemo prebrzo. Ne zaboravimo da se boja razvija na kosi još četiri do pet dana nakon bojenja. To je najočitije kod jako svijetlih nijansi bez kane i kod jako tamnih nijansi s puno indiga. Primjer kako je izgledala kosa odmah nakon bojenja nijansom LJUBIČASTA (bez kane s puno indiga) i šesti dan nakon bojenja, možete pogledati ovdje.

17. savjet: U slučaju pravilne uporabe boja za kosu COLOUR ME ORGANIC ne ispire se, zato od tada nadalje, kada postignemo željenu boju po cijeloj dužini kose (obično je to nakon trećeg bojenja), redovito svaka tri do četiri tjedna bojimo samo još izrast. Na taj način možemo lijepo ujednačiti boju izrasta s bojom preostale dužine kose. Novi će izrast biti, naravno, svaki put bojen prvi put, ali će uz redovito bojenje isti dio kose zasigurno biti obojen još drugi i treći put jer prilikom bojenja izrast nikada ne obojimo samo onaj jedan centimetar od korijena koliko je novog izrasta, nego uvijek još nekoliko centimetara niže, a to je dovoljno da se boja na kosi zadrži.

U trgovinu