Besplatna dostava

Pri kupnji iznad 45 €.
Više o dostavi ovdje.

Česta pitanja

Prekriva li boja za kosu COLOUR ME ORGANIC sijede?

Da, to je naravno bit. No moramo znati da potpuno prirodna boja kosu neće obojiti na isti način kao agresivne kemijske boje. Dok sintetičke boje kosu oboje potpuno ujednačeno bez obzira na boju kose (tzv. »učinak kacige«), 100 % prirodne boje uvijek »poštuju« podlogu, stoga kosu ne oboje ujednačeno kada se u njoj nalaze sijede dlake, odnosno kada cjelokupna dužina kose nije iste boje (što obično nije). Ako naša kosa nije 100 % sijeda, nego samo djelomično, nijansa obojenih sijedih daka bit će drugačija (svjetlija) od nijanse ostalih dlaka koje još uvijek imaju svoj pigment. Doista, konačan izgled može djelovati slično kao kod pramenova. Kada je izrast velik i vrlo sijed, odnosno bijeli, nakon prvog bojenja, bojenje moramo ponoviti, najbolje nakon 7 do 14 dana. Tako ćemo izjednačiti boju izrasta koji je nakon prvog bojenja obično presvijetao, a ako je velik, s bojom preostale dužine kose. Redovitim bojenjem svaka tri do četiri tjedna tu razliku u boji možemo izbjeći.

Oboji li boja za kosu i kožu?

Boja za kosu ne oboji kožu. Oboji samo kosu i nokte (koji su također od rožnate tvorevine), ako ruke ne zaštitimo rukavicama. Unatoč tome savjetujemo Vam da nakon bojenja mokrom pamučnom blazinicom s ušiju i ruba vlasišta obrišete mrlje nastale tijekom bojenja. Ako se dogodi da, nakon što boju isperemo s kose, primijetimo blago obojen dio uz vlasište (to se može dogoditi onda kada prilikom ispiranja boje ne upotrijebimo šampon), ne trebamo brinuti, to će ubrzo nestati.

Mogu li boju za kosu COLOUR ME ORGANIC upotrijebiti na kosi koja je više godina bojena kemijskim bojama?

Naravno. Na kosi koja je bila obojena kemijskim bojama ili preljevima možemo bezbrižno upotrijebiti biljni prah za bojenje kose COLOUR ME ORGANIC. Ako je naša kosa jako oštećena zbog česte upotrebe kemijskih boja u prošlosti, loše stanje možemo neutralizirati višestrukim ponavljanjem bojenja kose.

Mogu li određene nijanse boje iz kolekcije COLOUR ME ORGANIC međusobno miješati?

Naravno. Pri proizvodnji 23 različitih nijansi boja iz kolekcije COLOUR ME ORGANIC koristi se 9 različitih sastojaka (osušenih dijelova biljaka samljevenih u prah) koje su međusobno pomiješane u različitim omjerima. Nijedna nijansa ne sadrži svih 9 sastojaka, nego od 4 do najviše 7 sastojaka. Ako međusobno pomiješamo biljni prah različitih nijansi, dobit ćemo svoju unikatnu nijansu. Pritom moramo pripaziti na to da biljni prah dviju različitih nijansi najprije dobro pomiješamo u posudici, a zatim prelijemo vodom i pripremimo masu za bojenje kose.

Jesu li boje za kosu COLOUR ME ORGANIC uistinu potpuno prirodne?

Da, od prvog do posljednjeg sastojka i stoga su potpuno sigurne za naše zdravlje. Ne sadrže nikakve umjetne sastojke, nikakve kemikalije, nego isključivo osušene ajurvedske indijske biljke, samljevene u prah. Svi sastojci koji sadrže različite nijanse boje za kosu COLOUR ME ORGANIC navedeni su ovdje. U sastavu nema ništa drugo. I ne samo da je biljni prah za bojenje kose COLOUR ME ORGANIC 100 % prirodan, nego je i 100 % ekološki. Baš je svaki sastojak koji sadrži bilo koja od 23 različitih nijansi iz kolekcije COLOUR ME ORGANIC iz ekološkog uzgoja. 

Boje za kosu COLOUR ME ORGANIC jedine su na hrvatskom tržištu koje su 100 % prirodne i 100 % ekološke. Naši proizvodi imaju certifikate USDA ORGANIC, India Organic i ECOCERT. Potonji je za nas najvažniji jer ga onim trgovačkim markama koje ispunjavaju određene uvjete dodjeljuje neovisna institucija. Ta je francuska organizacija bila prva koja je u segmentu ekoloških proizvoda težila uspostavljanju strožih standarda. Indijska tvrtka Radico je za svoje proizvode već primila više priznanja za svoju kvalitetu.

Nijanse boje na nijanseru s pramenovima testirane su na potpuno bijeloj kosi. Kakva će biti moja boja kose nakon bojenja ako nemam bijelu kosu?

Pramenovi kose iz nijansera prikazuju rezultat nakon višestrukog bojenja potpuno bijele kose. Boja koju postižemo određenom nijansom razlikuje se od osobe do osobe. Točnu nijansu nakon završenog bojenja nije moguće predvidjeti jer ona ovisi o našoj boji kosi, o stanju naše kose, o debljini nanosa boje na kosu te o vremenu djelovanja. Tu činjenicu ne uzimajmo kao manu prirodnih boja za kosu nego kao unikatni poklon Prirode. Naime, 100 % prirodne boje za kosu potpuno su sigurne za naše zdravlje. Redovitom upotrebom možemo i jako oštećenoj kosi vratiti elastičnost i sjaj. Mnogi primjećuju razliku u kvaliteti kose već nakon prvog bojenja.

Imam crvenkasti pigment u dlaci, pa mi do sada kod frizera s kemijskim bojama još nisu uspjeli napraviti pšenično plavu boju. Bih li je s vašom nijansom PŠENIČNO PLAVA i redovitim bojenjem mogla postići?

Nažalost ne. Kod 100 % prirodnih boja za kosu nijansa mora biti odabrana tako da je očigledno da može prevladati našu boju kose. Samo pravilno odabranom nijansom možemo postići dobar rezultat. 

Kada je kosa obojena kemijskom bojom koja je svjetlija od naše prirodne boje kose, izrast će naravno biti tamniji te ga prirodnom bojom nećemo moći prekriti. Tako jako svijetla nijansa kao što je PŠENIČNO PLAVA može obojiti samo svijetloplavu kosu ili pak jako svijetlosijedu, odnosno bijelu kosu (kosu bez pigmenta). Ponekad je dobro razmisliti, želimo li radije onakvu boju kose koju želimo ili pak dugoročno zdravu i sjajnu kosu.


Kako ću odabrati pravu nijansu za sebe?

Kada među potpuno prirodnim bojama za kosu COLOUR ME ORGANIC biramo nijansu za sebe, moramo odabrati onu koja je što bliža našoj prirodnoj boji kose ili tamniju. Ako je očito da je odabrana boja srodna našoj boji kose, onda je odabir dobar. 100 % prirodnim bojama za kosu nikako ne možemo posvijetliti tamniju kosu. Pri odabiru nijanse kao pomoć imamo fotografije modela koji predstavljaju određenu nijansu boje. Ako je naša kosa tamnija od odabrane nijanse, nećemo postići takav rezultat jer potpuno prirodna boja uvijek »poštuje« podlogu, dakle boju kose na koju nanosimo odabranu nijansu boje. Zbog toga što se često sami vidimo drugačije nego nas vide drugi, za mišljenje o nijansi dobro je pitati i nekoga od svojih bližnjih.

Ako u dlaci imamo više crvenkastog pigmenta nego je to uobičajeno, biramo među pepeljastim nijansama koje ne sadrže kanu (PEPELJASTO PLAVA, TAMNOPEPELJASTO PLAVA, NAJTAMNIJA PEPELJASTO PLAVA). Ako su one presvijetle u odnosu na našu boju kose, možemo zajedno pomiješati biljni prah dviju boja COLOUR ME ORGANIC – npr. ZLATNO PLAVU i PEPELJASTO PLAVU.

Ako je naša kosa jako svijetla ili gotovo sasvim bijela (bez pigmenta) i imamo samo nekoliko sijedih, i svjetlijom nijansom PŠENIČNO PLAVA ne postižemo dovoljno primjetnu razliku koju bismo željeli, kombinacija dvije nijanse može nam pomoći da dođemo do boljeg rezultata. Pomiješamo npr.: 2/3 nijanse PŠENIČNO PLAVE i 1/3 nijanse SVIJETLOPEPELJASTO PLAVE (SVIJETLOPEPELJASTO PLAVA za razliku od PŠENIČNO PLAVE sadrži malo kane, zato dobijemo mrvicu topliju nijansu). Ili pak pomiješamo npr.: 2/3 nijanse PŠENIČNO PLAVE i 1/3 nijanse PEPELJASTO PLAVE (ako želimo zadržati hladnu nijansu).

Koliko vremena moram ostaviti boju da djeluje na kosi?

Smjesu koju dobijemo kada biljni prah za bojenje kose pomiješamo vodom pustimo da djeluje na kosi najmanje 60 minuta (ako je moguće, radije 75 ili 90 minuta), a za optimalan rezultat boju pustimo da djeluje 3 sata. Što je dulje vrijeme djelovanja, postići ćemo bolju, intenzivniju nijansu. Nakon više od 3 sata rezultat neće biti primjetno bolji.

Boje za kosu COLOUR ME ORGANIC sadrže i biljke koje ne izlučuju bojilo i ne utječu na promjenu nijanse. Nalaze se u sastavu isključivo jer blagotvorno djeluju na kosu i vlasište (sprječavaju ispadanje kose, iritaciju vlasišta, fiksiraju boju, brinu o sjaju kose itd.). Zato se nam s ispiranjem boje s kose ne treba previše žuriti, nego možemo iskoristiti snagu određenih biljaka.


Moja je kosa izbjeljivana. Mogu li upotrebljavati boju COLOUR ME ORGANIC?

Tako agresivan kemijski postupak kao što je izbjeljivanje kose znači za kosu nešto slično kao što bi za čovjeka značilo da s njega oderemo kožu. Izbjeljivanjem je kosa trajno oštećena, stoga izgleda beživotno i »izmoždeno«. 

Ako 100 % prirodnu boju za kosu nanesemo na izbijeljenu kosu, ona će postati zelenkasta (zbog klorofila). Na izbijeljenoj kosi ta zelenkasta nijansa neće nestati sama od sebe, stoga bojenje moramo ponoviti. To možemo učiniti već za 24 sata, iako je bolje pričekati najmanje 48 sati (što dulje, to bolje, ali je u takvom slučaju, naravno, jako teško čekati). Ako se i nakon ponovnog bojenja ne riješimo zelenkaste nijanse, postupak ponovimo još jednom. 

Bez obzira na to što je od izbjeljivanja već prošlo više tjedana, kod izbijeljene kose zelenkastu nijansu ne možemo izbjeći. Imamo dvije mogućnosti – jedna je da pričekamo da kosa naraste i da je ošišamo, a druga je da se svejedno obojimo i bojenje ponovimo. Nakon dva, tri ili najkasnije četiri bojenja ta će zelenkasta nijansa potpuno nestati.


Moja je kosa potpuno bijela. Koju mi nijansu savjetujete?

Potpuno bijelu kosu, dakle onu koja više nema svoj pigment (takva je dlaka »prazna«), možemo obojiti nijansom po želji i ne samo onom koja je blizu naše nekadašnje prirodne boje kose. Bojenje ponovimo za 7 do 14 dana (ako nam se žuri, može i za 24 sata) jer kod potpuno bijele kose dobar rezultat postižemo tek nakon drugog ili trećeg bojenja. Boja, naime, mora više puta »obući« dlaku kako bismo dobili pravu nijansu. Nakon prvog bojenja jako sijede kose, boja još nije tako tamna, odnosno intenzivna kakva bi morala biti, ako bismo ponovili bojenje istom nijansom.

Osim toga, dobro je znati i to da kada 100 % prirodna boja za kosu prvi put »zagrli« jako sijedu ili bijelu kosu (isto vrijedi i ako se radi samo o izrastu), ona odmah nakon bojenja može izgledati žuće ili narančastije, a kod tamnijih nijansi plavkasto ili blago zelenkasto. Takav rezultat nije pravilo. On ovisi o kvaliteti, odnosno strukturi i značajkama naše kose, o samom postupku bojenja i o razdoblju u kojem kosu bojimo. Ako nam se to dogodi, ne činimo ništa, već pustimo da se boja razvije na kosi. Promjenu ćemo dočekati najkasnije šesti dan nakon bojenja. Redovitim bojenjem svaka tri do četiri tjedna takvih iznenađenja nema.

Preporučuje se da između prvog i drugog bojenja prođe najmanje 7 dana jer se prirodna boja uvijek razvija (mijenja; obično tamni) na kosi još 4 do 5 dana nakon bojenja. U tom vremenu sama od sebe nestane i eventualna plavkasta ili zelenkasta nijansa koja je bila na kosi vidljiva odmah nakon bojenja jako sijede kose ili velikog sijedog izrasta.

Kako da među sastojcima kozmetičkog proizvoda (šampona) prepoznamo silikone o kojima pišete da su neprijatelj prirodnih boja za kosu?

Određeni kozmetički sastojci stvaraju film oko stabljike dlake (tijekom pranja osjetimo glatku, svilenkastu kosu) koja prirodnoj boji sprječava put do stabljike dlake i time onemogućuje da ona normalno, nesmetano radi svoj posao.

Poznajemo dvije vrste silikona:

  1. topljivi u vodi (oni se obično nalaze u klasičnim šamponima koje možemo isprati s kose takvim sredstvom za pranje kose koje ne sadrži silikone) te

  2. netopljivi u vodi (oni se uglavnom nalaze u kozmetičkim sredstvima za oblikovanje kose i samo šamponom ih ne možemo tako lako isprati s kose; na kosi mogu ostati i do pola godine; na prirodan i jeftin način možemo ih otkloniti preljevom pripremljenim od jabučnog octa i tople vode).


Silikone s popisa sastojaka možemo prepoznati po jako dugim riječima koje završavaju na -zone, -cone, -none, -onol itd. No silikoni nisu jedini sastojci koji slabe djelovanje biljnih bojila.

U provjeravanju kozmetičkih sastojaka od velike nam pomoći može biti portal EWG'sSkin Deep koji je vlasništvo strane neprofitne i nestranačke organizacije. Nakon upisa odabranog sastojka u traku za pretraživanje najprije se u obojenom oblačiću prikaže stupanj rizika za zdravlje (najviši se stupanj rizika ispiše u crvenom oblačiću), a nakon klika na NAZIV traženog sastojka dođemo do opisa njegove uloge u proizvodu, upozorenja koje nam bolesti i probleme može uzrokovati i preporuke o ograničenju upotrebe. Ako je funkcija nekog sastojka stvaranje filma oko stabljike dlake (»film former«) ili da ima svojstva balzama (»conditioning«) ili možda maske (»masking«) ili nečeg sličnog, znamo da taj sastojak nije pogodan za potpuno prirodne boje za kosu.


Prije bojenja prirodnim bojilima nisu poželjni ni sastojci koji su inače potpuno prirodni i sigurni za zdravlje, a isto tako prirodnoj boji predstavljaju problem – sprječavaju put do stabljike dlake. To su razna ulja (»oil«), maslaci (»butter«) i glina (»kaolin«). Zamislite da dlanove namažemo uljem, i potopimo ih pod vodom. Kapljice će se ponašati drugačije nego da tog masnog sloja nema. Niti nježna biljna bojila ne mogu kroz takvu prepreku, iako se radi o tankim slojevima koji agresivnim kemijskim bojama ne predstavljaju nikakvu prepreku.

Primjećujem da mi je kosa nakon korištenja kane suha. Što savjetujete?

Kana je čudesna biljka – zadebljava dlaku i štiti, a ujedno djeluje poput »upijača« koji upija masnoću. Sena (bezbojna kana) djeluje isto, samo što ne izlučuje narančastocrvenu boju, stoga u Indiji ljudima koji imaju probleme s pretjeranim mašćenjem vlasišta upravo iz tog razloga savjetuju masku od sene.

Svim korisnicima 100 % kane ili 100 % sene preporučujemo da kosu povremeno dodatno njeguju maskama i uljima. Pripremimo masku amle i/ili masku od čistog, djevičanskog, hladno prešanog kokosovog ulja. Možemo ih upotrijebiti zasebno u različitom razdoblju ili pak zajedno. Ako ih pomiješamo, gustoća smjese mora biti sličnija gustom ulju nego maski kako bismo bez problema mogli natrljati cjelokupnu dužinu kose – od korijena do vrhova.


Zbog toga što kana i sena uistinu mogu isušiti kosu ako ih koristimo samostalno, za bojenje kose preporučujemo korištenje već pomiješanih nijansi boja – kolekciju 23 boja za kosu COLOUR ME ORGANIC. Djeluju na osnovi pet biljnih bojila (kane, indiga, sene, hibiskusa i manjisthe), stoga može nastati toliko različitih nijansi boja. No u sastojke su uključene i druge ajurvedske biljke koje blagotvorno djeluju na kosu i vlasište i, između ostalog, brinu i za to da je u kosi dovoljno vlage. One su potpuna, najbolja moguća njega za kosu. Velikoj većini formule određenih nijansi ne odgovaraju. Ako pak netko svejedno osjeća da mu je kosa suha, neka dodatno njeguje kosu po gore navedenom opisu.