Besplatna dostava

Pri kupnji iznad 45 €.
Više o dostavi ovdje.

Kana – poslastica za plave krave

Jedan od 9 sastojaka naših potpuno prirodnih boja za kosu COLOUR ME ORGANIC je i kana. Na posljednjem susretu s direktorom indijske tvrtke Radico, gosp. Sanjeevom Bhattom, ćaskali smo i o sastojcima. Bili smo znatiželjni koje od svih tih sastojaka, koje možemo naći u 23 različite nijanse boje, možemo jesti.

Odgovor je bio – „Sve!“

Iznenađeni?

Baš su svi sastojci boja za kosu Radico biljke. Napomena je bila samo za indigo: „Ako ga pojedemo, neće nam biti ništa, iako bi konzumiranje indiga bilo jako neuobičajeno. Indigo naime izlučuje plavo-crnu boju. Zašto biste ga jeli?“ I sena, bezbojna kana, biljno je bojilo; kosi daje zlatno-žutu boju. Kada smo pak saznali da kanu, usprkos tome što izlučuje narančasto-crveno bojilo, nadasve rado žvaču njihove „plave krave“ (pokazao nam ih je i na slici), ta nam se informacija činila toliko uvjerljiva da smo u tom trenutku znali da ćemo to jedan dan dijeliti s vama – slikom i riječju.

I što činite da vam te krave ne pojedu sav usjev?“ zanimalo nas je. „Postavimo ogradu da pojedu malo manje!“ kao iz topa ispalio je direktor i grohotom se nasmijao. Bilo je jasno da ga naša pitanja (usput, bilo ih je cijeli popis) zabavljaju.

No ako netko još ne zna – latinski naziv kane je Lawsonia Inermis. I kana je samo jedna. Crna kana ne postoji. Kao ni smeđa. Ni _____________ (ovdje smo ostavili mjesta za boju po želji koja vam padne na pamet) isto tako ne postoji. Prirodna, čista, stopostotna kana izlučuje samo narančasto-crveno bojilo i točka.

Biljni se prah kane dobiva na način da se listovi osuše, samelju u prah i zatim prosiju. Što je taj prah finiji, kana je bolja. Kana Radico prosijana je nekih tri puta i treći put ručno.

U dodiru s vodom izlučuje lawson (tako se naziva pigment kane) koji može obojiti kosu. Ako biljni prah prelijemo više mlakom ili hladom vodom, lawson se izlučuje jako polako. Ako biljni prah prelijemo vodom zagrijanom između 50 °C i 70 °C, lawson se brže izlučuje.

Ukratko, Nilgai (tako se naziva ta indijska „plava krava“ za koju ne znaš kada vidiš njezino cijelo tijelo je li sličnija konju ili kravi) bi vam rekla da je kana za nju prava poslastica. Zanimljivo je da joj se sviđa jer je kana adstringentna, dakle više gorkog, trpkog okusa. Nadamo se da je to zbog toga jer joj je život dovoljno sladak.