Besplatna dostava

Pri kupnji iznad 45 €.
Više o dostavi ovdje.

Hormoni

Kosa i hormoni

Stanje naše kose jako je povezano s hormonima, a upravo tako hormoni utječu i na rezultat nakon bojenja kose.

Koliko dobro će nam boja za kosu obojiti naš ukras na glavi, kod žena u plodnom razdoblju ovisi i o stanju hormona. Istraživanja na tu temu u bazi znanstvenih i stručnih medicinskih članaka nije moguće naći. Iz podataka istraživanja na temu hormona povezanu s kosom i o tome što se u razdoblju 28-dnevnog ciklusa događa u našem tijelu možemo pretpostaviti da je bojenje dobro izbjegavati u vrijeme mjesečnice, kada je razina estrogena i progesterona niska, kao i nekoliko dana prije nje.

S obzirom na iskustva nekih žena, boja za kosu (bilo sintetička, bilo prirodna) u vrijeme menstruacije brzo se i primjetno ispire s kose, ali to nije znanstveno dokazano. Idealni dani za bojenje kose trebali bi biti po završetku menstruacije i u razdoblju ovulacije, misli se negdje između 8. i 15. dana mjesečnog ciklusa, kod redovitih menstruacija svakih 28 dana. Graf prikazuje da je tada razlika između razine estrogena i progesterona najveća (estrogen je što viši, a progesteron što niži).

Ako je naš menstrualni ciklus dulji ili kraći, krivulje grafa će se odgovarajuće promijeniti. U slučaju uzimanja kontracepcije prave ovulacije nema, stoga napisano nema smisla uzimati u obzir.

Žene u plodnom razdoblju trebaju, dakle, pri određivanju idealnog dana za bojenje kose dati prednost svom ciklusu i tek zatim pogledati što kaže kalendar.