Besplatna dostava

Pri kupnji iznad 45 €.
Više o dostavi ovdje.

Postupak bojenja

Pranje kose

Prije nego se latimo bojenja kose potpuno prirodnim bojama za kosu COLOUR ME ORGANIC, kosu moramo pravilno pripremiti za taj postupak.

Nije svejedno kakvo sredstvo za pranje kose upotrijebimo neposredno prije bojenja prirodnim bojama.

Prirodna bojila mogu dobro obaviti svoj posao samo ako je kosa na koju nanosimo prirodnu boju uistinu čista.

Kosa je temeljito očišćena onda kada na njoj nema ostataka nikakvih obloga koje biljnim bojilima sprječavaju ili čak onemogućavaju djelovanje.

Kosu ne opterećuju samo sintetički šamponi kod kojih na popisu sastojaka nađemo silikone, nego i prirodni šamponi s takvim sastojcima koje prirodnim bojilima predstavljaju prepreku. To su najčešće pšenični proteini, razna ulja, karite maslac, glina (kaolin) – prirodni i potpuno pogodni za zdravlje sastojci koji pak s prirodnim bojilima nisu u najprijateljskijem odnosu.

Zamislimo si da nauljenu kožu poškropimo vodom. Kao što znamo, kapljice će se ponašati drugačije nego da na rukama nemamo taj sloj masnoće. Slično je i s kosom. Obloge koje na kosi ostavlja većina sredstava za pranje kose i tijekom pranja ih pod jagodicama prstiju osjećamo kao jako glatku, „sluzavu“ kosu, tu će i ostati i nakon završnog pranja kose. Radi se o jako tankim slojevima obloga koje agresivnim bojama za kosu uopće ne smetaju. To pak ne možemo tvrditi za nježna prirodna bojila, jer da bi mogla napraviti svoj posao, potreban im je slobodan put do stabljike dlake.

Dakle, možemo razumjeti zašto također nije dobro da između pranja kose i bojenja kose prođe jedna noć. Kosa više neće biti čista jer se u tom vremenu iz lojnica već izluči masnoća (sebum) koja polako putuje duž stabljike dlake i masti kosu. Ako se sa svježe opranom kosom uputimo u šetnju, u kosu ćemo „uloviti“ prljavštinu iz zraka. Zbog toga se držimo pravila da kosu operemo neposredno prije bojenja. Pranje kose završimo mlazom hladne vode, što je dobrodošlo prvenstveno kod ljudi koji su skloni brzom mašćenju kose.

Za pranje kose neposredno prije bojenja preporučujemo biljni prah RITHA jer s kose temeljito uklanja masnoću i prljavštinu, a pri tom na kosi ne ostavlja obloge – ne otežava kosu. Ako upotrijebimo bilo koje drugo sredstvo za pranje kose (sintetičko ili prirodno; u tekućem ili krutom obliku) koje sadrži sastojke koji otežavaju kosu, prije bojenja pripremimo preljev kojim te obloge uspješno odstranimo. Toplu vodu i jabučni ocat pomiješamo u omjeru 1:1 i mješavinom prelijemo kosu tako da dođe do svih mjesta kao šampon. Ostavimo da djeluje 15 do 20 minuta, a zatim isperemo. Tako će kosa biti spremna za bojenje prirodnim bojilima.

Lak za kosu i slična sredstva za oblikovanje kose najveći su neprijatelj prirodnih boja za kosu. Većina sadrži u vodi netopljive silikone (napomena: sintetički šamponi sadrže u vodi topljive silikone). Silikoni koji u vodi nisu topljivi mogu unatoč pranju kose na kosi ostati i do šest mjeseci. Na potpuno prirodan način ih s kose odstranimo gore navedenom mješavinom. RITHA uklanja s kose silikone koji su topljivi u vodi, ali ne najtvrdokornije silikone koji se nalaze u sredstvima za oblikovanje kose.

Videosnimku koja prikazuje pranje kose biljnim prahom RITHA možete pogledati ovdje.

Priprema boje i bojenje kose

Videosnimku koja prikazuje kako pripremamo masu za bojenje kose i videosnimku koja prikazuje bojenje kose potpuno prirodnim bojama za kosu COLOUR ME ORGANIC možete pogledati ovdje.

Vrijeme djelovanja

Prirodi je potrebno vrijeme da obavi svoj posao. Ne skraćujemo ga nepotrebno jer vrijeme djelovanja znatno utječe na rezultat.

Optimalno je vrijeme djelovanja 3 sata, a minimalno 90 minuta. Nakon više od tri sata rezultat neće biti primjetno bolji, a nakon manje od 90 minuta može biti primjetno lošiji. U trenutku djelovanja kosa i vlasište moraju biti na toplom. Ako upotrijebimo toplu kapu, ne trebamo još dodatno dovoditi toplinu sušilom za kosu.

Ako se bojenja latimo na dan koji je za nas osobno idealan, možemo u prilično kratkom vremenu (već nakon dobrog sata djelovanja) postići jednako dobar rezultat kao bilo koji drugi dan koji s obzirom na naše hormonsko stanje (žene u plodnom razdoblju) ili Mjesec i astrološke znakove (svi ostali) nije najpogodniji za taj posao.

Ispiranje boje s kose

Po završetku djelovanja, kosu temeljito operemo pod tekućom vodom. Hoćemo li nakon ispiranja boje s kose upotrijebiti šampon ili ne, odlučimo se na temelju vlastitog iskustva.

Ako nam je nakon bojenja kosa mekana i sjajna (to možemo procijeniti i po tome kada je kosa već osušena, zato je prvo iskustvo važno), sredstvo za pranje kose ne upotrijebimo. Ako nakon bojenja imamo beživotnu kosu, bez sjaja, upotrijebimo šampon i, ako je potrebno, balzam.

Uporaba, odnosno neuporaba šampona, odnosno sredstva za pranje kose nakon bojenja utječe na razvijanje boje u sljedećih četiri do pet dana. Ako kosu u tom vremenu ničim ne opteretimo, boja će se lakše razvijati na kosi.

Tijekom noći će se iz lojnica izlučivati masnoća i suvišna boja, stoga u slučaju da pranje kose šamponom odmah nakon bojenja nije nužno (to će svatko procijeniti za sebe), s time i s tog aspekta radije pričekamo još koji dan.